Alt det tar er 3 sekunder å redde ett liv. (vattoy)
Hjem Add Om meg Kontakt

6

Alt det tar er 3 sekunder å redde ett liv.

Alt du trenger er 3 sekunder. 

3 sekunder som kan redde ett liv. 

3 sekunder som kan forhindre en ulykke. 

3 sekunder.

 

Alt du trenger er 3 sekunder.

1001

1002

1003

 

Jeg merker magen vrenger seg litt i det jeg kjenner sterke lys mot øynene mine. Kvelden er her og jeg er på vei hjem fra jobb. Jeg vet så inderlig godt hva de lysene betyr, og hvorfor de er så sterke i refleksjonen fra speilet mitt. Du er for nære. 

Hva om jeg må stoppe?

Hva om det springer en elg ut i veien?

Hva om?

Hva tror du skjer da? Når du bare skal presse litt til, litt ekstra for å vise at du vil frem, at du ikke syns det går fort nok. 
Hva tror du skjer når vi kjører 85 km/t og du ligger så nær bak meg og jeg må bråstanse? Hva ser du for deg? For jeg ser ett liv gå tapt, kanskje ikke mitt, kanskje ikke ditt.. Men jeg har nemlig ett liv til inn i meg. Ett lite skjørt menneske som ikke tåler allverdens ting. Kanskje vi er heldige du og jeg, kanskje vi rakk og stoppe for elgen, og du bare kjørte litt hardt inn i meg?  Hva så om airbagen utløste seg, bilen ble vraka og vi fikk middels til alvorlig whiplash. Vi overlevde, gjor vi ikke? 

Hvordan ville du levd med deg selv vel vitende om at du har drept ett ufødt barn? Hvordan ville du levd etter å ha tatt livet av ett annet menneske? Hvordan kan du vite om det sitter barn eller dyr i bilen, om sjåføren er gravid, har noen spesielle sykdommer o.l som gjør de ekstra utsatt ved en kollisjon? Hvordan skal du vite det?

 

Det kan du ikke. 

Alt du trenger er 3 sekunder. 

1001

1002

1003

3 Sekunder som kan redde ett liv.

 

Jeg blir nervøs, mister kanskje fokuset mer enn jeg burde på hva som skjer fremover istedenfor hva du gjør bak meg. Jeg ser du vil kjøre forbi, men jeg ser også at det er ikke nødvendigvis trygt. Jeg skjønner du vil det skal gå fortere, men jeg vil ikke risikere mitt liv for din utålmodighet. Så kjører du forbi da, selv om det ikke er 100% klart, fra den svingen vi ikke såg bak kommer det en stor trailer, jeg slakker farten min, holder pusten og ber til høyere makter om at dette her går bra. Så gikk det bra, betyr det at du kommer til å risikere det igjen? Alt du hadde trengt var 3 sekunder til. 

1001

1002

1003

Så hadde du sett at det ikke var lurt å kjøre nå, du, jeg og trailersjåføren hadde sluppet å holdt pusten, å fått panikken, adrenalin og hjertedunk. Vi hadde sluppet å fått hjerte i halsen mens vi kjørte rolig videre. 3 Sekunder. 

 

Jeg ser ett busstopp, blinker rolig ut og kjører til siden. Du suser forbi meg i en sånn fart jeg er sikker på du er godt over 100, og vet med sikkerhet at om du må, klarer du ikke å stoppe. Jeg blir lei meg for at du tørr å risikere deg selv og andre sånn. Og skal jeg være 100% ærlig håper jeg at politiet har fartskontroll og at du mister førerkortet ditt. For ligger du sånn bak meg, gjør du nok det med alle. 

Jeg blir irritert selv noen ganger, jeg ender opp for nærme biler og jeg gjør feil i trafikken. Jeg skulle ønske det ikke var noe som hette søndagsturer, og at enkelte aldri fikk kjøre med henger. Somme dager vil jeg forby både traktor, mopeder og syklister på veiene. Men jeg vet jo det er bare teit. Det jeg der i mot ikke gjør er å med vilje skape farlige situasjoner, en allerede uerfaren 17 åring på en liten moped trenger ikke en svær sint bilist bak seg med tuting, banning og så rævkjøring (beklager ordbruken) at h*n blir skremt av veien, og i værstefall miste kontrollen og skade seg selv eller noen andre. En syklist trenger ikke en bilist som bruker nøyaktig 10 sekund av livet sitt på å passere når den har muligheten, ved en skikkelig forbikjøring, og bli sneia til så h*n mister balansen. Den stakkars traktor føreren syns nok heller det ikke er gøy med 16 biler bak seg, og ingen plass og kjøre ut. 3 sekunders regelen. 

Den mest enkle, basic og huskbare regelen vi har som sjåfører. 3 sekunder som kan redde liv, økonomi og rett og slett dagen til enkelte. Det er også ulovelig og ligge for nært andre biler, det kan føre til bot + prikker og i alvorlige grader beslageleggelse av førerkort. 3 sekunders regelen er så flott at du kan innføre den andre plasser i livet og. Skal jeg kjøpe denne kjolen her selv om jeg ikke trenger den 1001- 1002- 1003 nei. Er det nødvendig med nye felger til bilen? 1001- 1002- 1003 nope. Så mange avgjørelser kan bedres ved å tenke seg om litt ekstra.  

Så neste gang du tar deg selv i å kjøre i ræva på en annen bil. Tenk deg om, du vet ikke utfallet av hva som kan skje om du kræsjer denne bilen. Du vet ikke hvem, eller hva du kan skade. Dessuten går det, tro det eller ei ikke noe fortere for deg selv med eller uten denne avstanden. Du slipper rykk og napp kjøring og får både deg og sjåføren foran til å føle seg tryggere. 

1001

1002

1003

Alt det tar er 3 sekunder.
Alle bildene er hentet ut fra Google Images. 
 

-Vattoy • Marielle
  21.05.2017 kl.12:38
  👏🏼
  21.05.2017 kl.12:46
  Marielle: <3
  21.05.2017 kl.22:21
  Blir oppgitt over slike førere, at de ikke tenker på hvor galt det kan gå hvis det faktisk skjer noe.
  21.05.2017 kl.23:01
  lysgard: ja ikke sant... er null respekt ute å gå
  23.05.2017 kl.22:30
  Overdramatisk as always
  24.05.2017 kl.00:44
  Anonym: at jeg er overdramatisk som person er ingen hemlighet ;) men at jeg setter ting på spissen for å fremme ett viktig budskap om sikkerhet vil jeg ikke kalle overdramatisk :) heia de som kan ta det til seg. Og de som vil utsette andre for fare i frykt for å være "overdramatiske" de kan heller gjøre noe annet enn å kjøre bil :) ha en fin dag  Kommenter her
  Tilkomstgruppen
  Design og koding: Ina Anjuta